Fotobyvandringer om København - 6 Foredrag

Fotobyvandringer i København – du behøver ikke at gå. Lisa har gået turen, taget billederne og fortæller historien.
Sæt dig godt til rette i stolen og nyd turen.

Onsdag den 9. oktober 2024
Christianshavn.
Den bedst bevarede del af København. Bydelen blev grundlagt af C.4 med forbillede i de blomstrende handelsbyer i Nederlandene. Det blev en by til købmænd, deres huse og skibe langs kanalen. I dag er Christianshavn en farverig bydel med pragtfulde huse, hyggelige gade med caféer og specialbutikker og idylliske baggårde. Dette er rammerne om over 400 års historie.
Ikke kun købmændene slog sig ned på Christianshavn. I bydelens historie møder vi tugthusfangere, ludere, lommetyve, soldater og søens folk. Her boede Tordenskjold, Grundtvig og Kim Larsen. Her byggede man skibe, lave kirsebærvin og skabte Christiania. En lille bydel i København med højt til loftet.

Onsdag den 23. oktober 2024
Dragør
For enden af øen Amager ligger skipperbyen Dragør ved Øresund. Byen blev i middelalderen en del af det store sildeeventyr i Øresund. Et årligt marked – Skånemarked – blev til en helårsbebyggelse for fiskeri og søfart. I 1520´erne kom nye folk til – hollænderne kom til øen og ændrede for altid øens historie med deres grøntsager. Dragør blev udskibningshavn for kål, men det blev med tiden også en blomstrende havneby.
I dag er Dragør en vidunderlig samling af velbevarede skipperhuse og fiskerhuse. I de smalle brolagte gader står stokroserne langs de gule huses facader. Der er kig ind til de små velordnede haver og med mellemrum åbner gaderne op for små pladser. Der er en god mulighed for at fare vild i det labyrintiske gadenet. Dragørs stolte fortid ses på havnen. Her er lodstårnet, karantænestationen og Danmarks ældste udskænkningssted – her er forsat en lang bænk du kan side på og se ud på skibsfarten på Øresund eller broen til Sverige.

Onsdag den 6. november 2024
Carlsberg
De fleste kender en Carlsberg øl og bryggeriet Carlsberg. At bryggeriet ligger i København ved mange, mens færre ved at der ikke længere brygges øl på bryggeriet og der i dag kun er administration, forskning og turisme i dele af det gamle bryggeri`s bygninger. I november 2008 blev det sidste øl brygget på Carlsberg i København og hele området blev en ny bydel i København. Der var frede bygninger, store tomme produktionshaller og kæmpe øde P-områder, men der var også en plan for et område med en bærbar  udvikling, international standard i byggeri og et bymiljø som tiltrak kreative og kvalitetsbevidste mennesker både til erhverv og beboelse.
Nu er Carlsberg byen kommet lagt. De frede bygninger er i brug, super elegante højhuse er bygget, et forretningsliv er kommet godt i gang og folk er flyttet ind. Man tager S-toget til Carlsberg station, besøger den gamle bryggers have, drikker og spiser på de mange caféer og restauranter. Der er uddannelse i pædagogik, dans og bevægelse og kreativiteten blomster i hos de nye små butikker. Blandt de mange nye byggeri findes de gamle bygninger som fortæller historien om familien Jacobsen, øllet og Carlsberg,

Onsdag den 20. november 2024
Nordhavnen
Et gammelt havneområde – frihavn, varmeværk og containerhavn – et absolut nedslidt område er på vej til at blive en af de meget store nye bydele i København. Bogstaveligt vokser byen op af havet på affaldsjord og med tiden kommer der til at bor 40.000 mennesker i dette nye hjørne af København. En ny metro er åbnet med de første stationer på vej ud i fremtiden og havnebussen har fået ny endestation ved Orientkajen.
Udviklingen har stået på i lidt over 10 år og begyndte med byggeriet for enden af Århusgade – livlinen til Østerbro. Områdets gamle siloer er blev ombygget til lejligheder og kontorer og de andre ældre bygninger i området danner nu en lille bykerne i byen. Her er dagligvarer handel, biograf, hotel og caféer og ikke mindst et havnebad. Længere ude er der bygget nye boliger, moler til lystbådene og ny erhvervsdomiciler – der tænkes stort og dyrt i denne bydel, men spændende er det.

Onsdag den 4. december 2024
Vesterbro og Kødbyen
Vesterbro ligger i lige ude for den gamle port indtil København. Fra Vesterport kørte man mod Frederiksberg, Valby og Roskilde – det var først og fremmest bøndernes vej til og fra København. I gennem århundreder voksede der bebyggelse op langs landevejen på stykket mod Valby og Vesterbro blev langsomt skabt. Der var lystgård, værtshuse og forlystelser og med tiden små industri.
Fra 1671 blev der oprettet et kvægtorv ved Trommesalen. Kvæghandel og slagteri var uønsket indenfor Københavns volde. Det blev i 1879 lukket og alt handel med levende dyr blev flyttet over til det nye område Kødbyen. Kødbyen – både Brun og Hvid, som efter 100 år blodige tjeneste for slagterne – nu er blevet Københavns nye forlystelse kvarter. Gourmet restauranter, musik og kunst har nu erstattet kør og grise.
Vesterbro blev et arbejderkvarter i 1800-tallet med et stort underholdningsudbud. Fra Tivoli, danserestauranter og biografer til den lidt mere lyssky prostitution i sidegaderne til Københavns Hovedbanegård. Vesterbro gennemgår i disse år en forvandling fra nedslidt til nyistandsat. Beboerne skiftes ud – væk med narkoluderne og alkoholikerne og ind med børnefamilier og singler. Processen er ikke færdig og gør Vesterbro til en regnbuecocktail.


Onsdag den 18. december 2024
Kunst i København
København er en smuk by som i århundreder er blevet udsmykket med kunst. Kunst betalt af konger, borgmester, industri- og handelsfolk igennem århundreder og i dag af offentlige kasser og private fonde.
Der er klassiske staturer med konger på hest, digtere i fordybelse og nøgne kvinder. Springvand med både drager, storke som er hejre og guldæbler. Gavlmalerier med røde kaniner, mælkefyldte bryster og småpiger med balloner. Kunsten er til glæde og udfordring for os alle. Den findes på torve og pladser, i gader og på huse, i parker og på kirkegårde – overalt.
Dette bliver en rundtur i København med fortællinger om kendt og ukendt kunst, kunsterne og de som betalte. Gense konger til hest, se en alternativ havfrue, bliv opmuntret af farverige gavlmalerier og provokeret af nonfigurativ kunst. Turen går igennem indre by, ud på broerne og i forstæderne.

Guide på turene er kulturhistoriker Lisa Elsbøll, som har rundvist i København i over 30 år og nu har skabt en ”foto-tur”, som kan nydes indendørs uanset vejrliget.

Der serveres kaffe/the og småkager ved alle foredragene.

Undervisningssted

AFO HUSET
Riddergade 16
4700 Næstved
Fælleslokalet, 1. sa

Praktisk information

Hold nr:
24219960
Første møde:
9.10.24 kl. 10:00
Sidste møde:
18.12.24 kl. 10:00
Mødegange:
6
Lektioner:
12

Pris

Fuldt betalende
DKK 680,00
Nedsat betaling
DKK 595,00
  • Onsdag 9.10.24 kl. 10:00 - 12:00

  • Onsdag 23.10.24 kl. 10:00 - 12:00

  • Onsdag 6.11.24 kl. 10:00 - 12:00

  • Onsdag 20.11.24 kl. 10:00 - 12:00

  • Onsdag 4.12.24 kl. 10:00 - 12:00

  • Onsdag 18.12.24 kl. 10:00 - 12:00

Lisa Elsbøll

Lisa Elsbøll