Jordens råstoffer og Vestens vej til velstand - 8 foredrag
TilmeldJordens råstoffer og Vestens vej til velstand
Onsdagsforedrag v. Tommy P. Christensen og Bo Leimand,
18.30 – 21.00 på Grønnegade Kaserne. Musikstalden, Sygestalden & Smedjen
En afgørende drivfjeder i historien siden menneskeheden bredte sig fra Afrika, er kampen om de bedste land- og havområder samt deres råstoffer.
Men befolkningen i den rige del af verden har fortsat ikke helt erkendt den ubehagelige sandhed: Vi har kun én jordklode og de vigtigste råstoffer er ikke ubegrænsede. I denne foredragsrække vil vi fokusere mere på energi og råstoffer, og mindre på krig og kolonialisme.
Vi ser nærmere på en række livsnødvendige råstoffer i menneskehedens historie, som sand, salt, olie, kul, jern, guld, sølv, kobber, lithium, sjældne metaller – og rent drikkevand.
Onsdag den 29. januar 2025 i Sygestalden v/Tommy P. Christensen
Sand - sandheden om sandkornenes mangfoldighed
Ørkensand, strandsand, bakkesand og støbesand. Kvartssand bruges både til fremstilling af glas, som slibemiddel og ved fremstilling af kemikalier.
Sand anvendes til fremstilling af byggematerialer og under særlige forhold kan sandet indeholde værdifulde mineraler. For eksempel tungsand med et betydeligt indhold af tungmineraler: guld, cassiterit (tinmalm), ilmenit (titan-jern), zircon (hovedkilden til metallet zirconium) og monazit (monazit-sand), der blandt andet udvindes i Australien, Brasilien, Florida og Indien. Tungsand, er en vigtig kilde til udvinding af sådanne mineraler, og ved efter-søgning af de såkaldte sjældne metaller. Analyseresultaterne markeres på kort, som anvendes til indkredsning af forekomster af for eksempel guld, titan, platin, tin og wolfram. Velsorteret sand er i mange dele af verden blevet en mangelvare, og oparbejdningsfaciliteterne for de sjældne mineraler kon-trolleres i hovedsagen af Folkerepublikken Kina. Hvad stiller vi op med en udvikling, hvor vor vigtigste allierede går MAGA – og kineserne er på vej til at tage den gule førertrøje?
Onsdag den 26. februar 2025 i Musikstalden v/Tommy P. Christensen
Livets salt: Betalingsmiddel, havsalt, saltminer, vejsalt, sydesalt, saltning og saltmad
Salt (natriumklorid, NaCl) udvindes ved inddampning af havvand (havsalt) eller ved brydning af saltlag i undergrunden (stensalt fra saltminer). Salt er livsvigtig mennesker, da salte er en afgørende del af menneskers kropsvæske. Salt var en af de første handelsvarer i oldtiden, hvor salt i stænger blev benyt-tet som betalingsmiddel, for eksempel i Etiopien.
Salt kan anvendes til konservering, og blev derfor knyttet sammen med livs-kraft, og er brugt rituelt i en række kulturer siden antikken. At dele “salt og brød” ansås i det gamle Grækenland (og hos vikingerne) som et tegn på gæstevenskab.
Som råstof har det i årtusinder været brugt til at konservere mad, garve skind og indgå i glasfremstilling. I middelalderen kunne hanseaterne levere tønde-vis af salt til nedsaltningen af silden på Skånemarkedet, der blev en efter-tragtet spise i store dele af Europa. Men op gennem 1900-tallet ændrede forbruget sig, og i dag bruges ca. 60 % i industrien til fremstilling af brint, natronlud og klor. Det bruges nu til fremstilling af epoxy, PVC, sæbe, tand-pasta, papir, brændsel, farvning og garvning. Til vejsalt, i opvaskemaskiner, hospitalers væskedrop, elektrolyseprocesser, foderstoffer m.m. Natrium-klorid er således et teknisk vigtigt råstof, der bl.a. bruges til fremstilling af saltsyre, natriumhydroxid, klor og soda samt i nydelses- og nærings-industrien. Senest har en EU-harmonisering fået til følge, af man i forbind-else med vejsalt ikke længere skelner mellem havsalt og stensalt, men alene definerer vejsalt ud fra kornkurve og vandindhold. Men har vi fremover fort-sat salt nok til det hele? Har vi en balance mellem udbud og efterspørgsel, som sikrer salt til både rige og fattige lande?
Onsdag den 12. marts 2025 i Smedjen v/Tommy P. Christensen
Olie – vegetabilske og mineralske olier gennem tiderne
Vegetabilske olier har været kendt siden oldtiden, og udviklingen af olie-møller (i Danmark fra 1600- og 1700-tallet) skabte en lang række stoffer, der blev grundlaget for en kemisk industri og banede vejen for de mineralske olier, der til dels kunne afløse de vegetabilske (planteolierne).
Som en følge af den petrokemiske industri, og de utallige produkter som er blevet udviklet på grundlag af råolie, er vor hverdag gennemtrængt af petro-kemiske materialer, ikkemindst af plastikstoffer, og de fossile råstoffer har skabt en global forurening, til lands, til vands og i luften. En værre historie, som vi må se nærmere på, mens fiskene fylder sig med mikroplast.
Onsdag den 26. marts 2025 i Musikstalden v/Tommy P. Christensen
Kul, koks, gas – de fossile brændsler
Menneskeheden har til alle tider drømt om at kunne holde varmen, få varm mad og bo i opvarmede boliger. Allerede i antikken kendte man til en teknik, der gjorde det muligt at frembringe trækul, og enorme mængder træ er gen-nem tiderne blevet benyttet til at fremstille trækul, der blandt andet også blev benyttet til jern- og krudtfremstilling (sortkrudt). Forbruget steg voldsomt i forbindelse med industrialiseringen og engelske stenkul fik f. eks. allerede under Chr. IV betydning for dansk kanonstøbning. Under industrialismen fandt man ud af, at konstruere ovnanlæg, hvor træet kunne afgasses – og man lærte sig at opsamle og delvis kondensere de afdestillerede bestanddele, og den dannede gas kunne bruges til opvarmning af ovnen. Af kondensatet kunne bl.a. udvindes træsprit (methanol), tjære og eddikesyre. Vi forsøger, at holde rede på de fossile brændslers udvikling – også til andet og mere end energiforsyning, og endelig rejses spørgsmålet: Er rørledninger og billig naturgas kun toppen af isbjerget, når vi snakker europæisk energiforsyning og resiliens?
Onsdag den 9. april 2025 i Smedjen v/Tommy P. Christensen
De ædle og de sjældne metaller – en flaskehals ved grøn strøm?
Fra de ældste tider har de ædle metaller, guld og sølv, været eftertragtet og handlet mellem magtfulde riger og slægter. Brugsværdien lå nok mest i den stærke symbolværdi og den gode anvendelighed som værdimåler ved handel. Sammen med jernmalm og de mange jernforbindelser (der var langt mere almindeligt forekommende), har der i de seneste godt hundrede år været en voldsomt stigende efterspørgsel af kobber, lithium og sjældne metaller. Det har sin årsag i sådanne råstoffer har en afgørende betydning for elektrifice-ringen af belysning, transport og produktion. Senest har Northvolt-skandalen kastet nordeuropæisk batteriproduktion til eldrevne last- og personbiler ud i en dødsspiral med tre omkomne medarbejdere og en konkurs. Har Elon Musk og de kinesiske autoproducenter allerede vundet kapløbet - eller kan alterna-tive batterikonstruktioner stadig nå at vende udviklingen?
Onsdag den 23. april 2025 i Musikstalden v/Tommy P. Christensen
Vand - havvand, brakvand, ferskvand, regnvand, grundvand og rent drikkevand.
Vores planet er for 2/3 dels vedkommende dækket af vand, men kun de 3 % af vores vand her på jorden er ferskvand. Tidligt i verdenshistorien blev kunst-vanding og vandmøller menneskeskabte kilder til fødevarers dyrkning og for-arbejdning. De såkaldte flodkulturer ved Eufrat og Tigris baserede deres eksistens - og magt - på det forhold at fødevareproduktion kræver enorme vandmængder. Vi ser på en række eksempler, hvordan man gennem historien har har søgt at udnytte forskellige typer af vand og hvordan rent drikkevand i stigende grad er blevet en begrænset ressource, og bl.a. i Danmark er under voldsomt pres af det konventionelle landbrugs forbrug af pesticider og kunstgødning - trods betydelig offentlig støtte...
Onsdag den 7. maj 2025 i Smedjen v/Bo Leimand
Jagten på kritiske råstoffer under den 2. verdenskrig
Den danske gesandt i Washington Henrik Kauffmanns hjælp til amerikaner-nes fik central betydning for Grønlands rolle i krigen, men også for fremskaf-felsen af uran til Manhattan-projektet.
Amerikanerne fik et påtrængende behov for kryolit, da der skulle anvendes stor mængder aluminium i flyproduktionen under krigen. To eksempler på baggrunden for den amerikanske krigsindsats, der vil blive fremdraget denne aften. Hos den tyske modpart – det nationalsocialistiske diktatur - var udvik-lingen af atombomben bl.a. betinget af det tunge vand, der kunne udvindes af det norske Hydro i Norge. Denne aften giver nogle interessante indblik i sammenhængen mellem Den 2. Verdenskrig og jagten på kritiske råstoffer.
Onsdag den 21. maj 2025 i Smedjen v/Bo Leimand
Aktuelle strategisk/politiske konsekvenser af jagten på krigsvigtige råstoffer
Med udgangspunkt i de historiske begivenheder omkring jagten på kritiske råstoffer fra forrige foredrag trækkes der denne aften en linje op til dags-aktuelle problemstillinger. Vi starter med De Forenede Nationers (FN's) ambitioner om en bedre og mere fredelig fremtid efter den 2. Verdenskrig, hvor generalsekretær Dag Hammarskjölds planer for afkoloniseringen af Afrika hurtigt fik fatale konsekvenser.
Dernæst ser vi på det sorte trumfkort – olien – bl.a. belyst ved historien om statskuppet i Irak 1958, der var en følge af landets oliepolitik, og ser det som et eksempel på konsekvenserne af fundet af store olieforekomster i årene før og efter verdenskrigen. Oliefund, der fik en afgørende indvirkning på hele ud-viklingen i Mellemøsten op til i dag.
Endelig vil der blive trukket nogle linjer op til EU's forordning 1252 fra den 11. april 2024 vedrørende sikring af kritiske kritiske råstoffer.
Undervisningssted
Praktisk information
- Hold nr:
- 25111930
- Første møde:
- 29.01.25 kl. 18:30
- Sidste møde:
- 21.05.25 kl. 18:30
- Mødegange:
- 8
- Lektioner:
- 24
Pris
- Fuldt betalende
- DKK 920,00
- Nedsat betaling
- DKK 805,00