Vikingernes vej - Småkonger, havkonger og storkonger

Bodil Heiede
Vikingerne tænkte internationalt og færdedes hjemmevant på havene omkring hele Nordeuropa. I denne foredragsserie vil jeg dyrke den internationale synsvinkel, som fandtes hos vikingerne og især fortælle om den sidste del af vikingetiden, fordi det er her, at kilderne er fyldigst. I vikingetiden kunne en konge være en lokal høvding, en krigshelt eller en storkonge som Harald Blåtand, som herskede over meget mere end Danmark. Vikingerne arvede krig som en livsform fra deres forfædre og forfinede deres idealer igennem skjaldekvad, sagnfortællinger og gravhøje med storslået indhold. Udviklingen gik i retning af storkonger med et stadigt bedre magtapparat til deres rådighed. Rollo af Normandiet og de danske konger Harald Klak og Godfred er gode eksempler på, hvordan enkelte individer somme tider formåede at gøre skiftet fra småkonge til storkonge inden for deres egen levetid.
Det var vikingeskibet og dets mægtige sejl, der skabte vikingetiden. Med opfindelsen af vikingeskibet blev magtforholdene i Nordeuropa vendt på hovedet, fordi det lykkedes vikingerne at beherske Nordatlanten, den Engelske Kanal, Østersøen og egnene omkring de store russiske floder.
En del af foredraget kommer til at handle om arkæologernes arbejde med rekonstruktioner af vikingeskibe. Skibene er spændende kilder til vikingernes livsform og virkelighedsopfattelse.

Undervisningssted

AFO HUSET
Riddergade 16
4700 Næstved
Fælleslokalet, 1. sa

Praktisk information

Hold nr:
24211921
Første møde:
7.10.24 kl. 13:00
Mødegange:
1
Lektioner:
2

Pris

Fuldt betalende
DKK 130,00
  • Mandag 7.10.24 kl. 13:00 - 15:00

    Sted: AFO HUSET
    Riddergade 16

    Lokale: Fælleslokalet, 1. sa

Bodil Heiede

Bodil Heiede